Dine overbevisninger

Dine overbevisninger

påvirker dig og

din hverdag

Dine overbevisninger

påvirker dig og din hverdag.

   

  “Ved at ændre dine overbevisninger, kan du ændre dit liv. Det sker ikke i en fart på få dage, men det sker 100%. Du kan påvirke dig selv i den positive retning. Lad være at give dine tanker lov til at bestemme over dit liv. Du bestemmer selv, hvordan dit liv skal være” - Lykkeekspert Anturi Nathalie Dahl

   

   

  I løbet af hele livet får man forskellige overbevisninger om sig selv, sine evner, sit udseende og hvordan andre ting omkring én skal være. Overbevisninger påvirker dine tanker og holdninger.

  Overbevisninger kan være både positive og negative.

   

  Man bliver påvirket fra omverden lige fra sin barndom og begynder med at tro på, at de ting, som bliver sagt, observeret,eller læst, er en sandhed. Især hvis man får det at vide fra de mennesker, man har tillid til og respekt for som forældre, bedsteforældre, børnehavepædagoger, lærere, bedste venner, autoriserede personer mm.

   

  Et barn kan sammenlignes med et rent stykke papir, hvor man kan skrive, hvad som helst. Barnet tror på sine forældre og dem, som er tæt på ham, eller hende, uden tvivl. Derfor sidder oplevelserne fra barndommen mere stærkt i én hele livet.

   

  Desværre har overbevisninger ofte ikke så meget med virkeligheden at gøre. Men man tror på dem, så derfor har de en stor indflydelse på ens liv. F.eks.

  1. En kvinde kan være meget smuk, men hun kan tro, at hun er grim og klodset, fordi hun fik det at vide fra sin far for mange år siden.
  2. Man kan være klog og kreativ, men man kan tro, at man er dum. Selvom det ikke passer. Bare fordi en af skolelærerne har sagt, at han ikke bliver til noget!

   

  Så overbevisninger er alt det du tror på, og hvad du præcist tænker om dig selv og om alle vigtige livsområder.   

  Overbevisninger påvirker dine tanker og holdninger.


  Overbevisninger påvirker dine tanker og holdninger. Overbevisninger sætter også spor i din opførsel, reaktioner og handlingers mønster. Alt dette påvirker yderligere dine vigtige livsområder som parforhold, familie, job- og pengesituation osv. Det er meget ofte nemlig overbevisninger, der bestemmer over dit liv og dine beslutninger.   

  Overbevisninger kan være positive og negative.


  Positive overbevisninger hjælper dig med at stå stærkere i forskellige situationer og klare livsudfordringer lettere. Men de negative overbevisninger sætter begrænsninger for dine potentialer og sætter klodser på alt, du drømmer om og ønsker dig.  Eksempler på positive overbevisninger:


  - Jeg er dygtig.

  - Jeg er stærk.

  - Jeg kan klare det.

  - Jeg bestemmer over mit liv.

  - Jeg tror på mennesker.

  - Jeg tror på min succes.  Her er eksempler på nogle af de negative overbevisninger:


  - Jeg kan ikke

  - Jeg taber mig ikke, uanset hvad jeg gør.

  - Penge vokser ikke på træerne.

  - Man skal knokle for at få et godt liv.

  - Det er umuligt at få et godt job efter man bliver 50.

  - Det er svært at finde kærlighed.

  - Jeg er altid uheldig.

  - Jeg kan ikke klare det.

  - Jeg er dårlig til..

   

  Janteloven forværrer desværre troen på sig selv og gør, at man får negative overbevisninger.   

  Hvad skal du gøre for at være fri fra dine negative overbevisninger?

   


  1. At få forståelsen af, at du har dem.

  Hvordan? - spørger du sikkert. Hvis du skriver dine tanker ned om dig selv, dit job, dit parforhold, pengesituation, kan du tydelig se, når du læser dem igen, at de fleste ikke passer til din virkelighed f.eks. kan du have en overbevisning som hedder “jeg mangler altid penge”. Men i virkeligheden har du alligevel penge til alt, du har brug for. Spørgsmålet handler om prioritering.

   

   

  2. At få forståelsen af, hvor overbevisninger stammer fra.

  Prøv at kigge tilbage på dit liv og find ud af, hvilke tidligste minder du har knyttet til den overbevisning? Hvilke oplevelser kommer op i din hukommelse?

  F. eks. hvis din far mange gange har sagt, at penge er svære at tjene, så er denne udtalelse sikkert også blevet din overbevisning, selvom du måske nu er på alder med din far, eller ældre.

   

   

  3. At formulere de nye overbevisninger

  Når du har fundet ud af, at du også tænker at “penge er svære at tjene” skal du vende denne gamle overbevisning om til dens positive modsætning: “Penge er lette at tjene”.

   

  Eller et andet eksempel: “jeg er ikke god til at snakke med folk”, vend det om til “jeg ER god til at snakke med folk” og når du snakker med andre, så snak med hele hjertet. Når folk kan mærke dette, hvilket de kan, får de et godt indtryk af dig. Endnu et eksempel: du er sikker på, at det er svært at finde kærlighed. Det er din overbevisning. “Det er let at finde kærlighed” kunne din nye overbevisning lyde, som gavner dig mere, end den gamle.


   

  4. At tro på dine nye overbevisninger

  For at begynde at tro på nye positive overbevisninger, kan du starte med at sige dem (en af gangen) for dig selv flere gange om dagen, især om morgenen, når du står op og om aftenen, når du går i seng. Her er du afslappet, og derfor er virkningen af dine gentagelser meget stærkere.

  Mange gange har man brug for stærkere værktøjer fra en professionel coach for at slippe de gamle ting, som simpelthen sidder fast. Man bliver nødt til at gå tilbage til en eller flere bestemte oplevelser og bearbejde dem for at kunne slippe af med den gamle tunge bagage.

   

   

  5. At bruge vilje sikrer, at du kan slippe for negative overbevisninger

  For at kunne ændre din overbevisning, har du brug for at være tålmodig og systematisk. Du har jo samlet på dine overbevisninger hele livet, så det kræver tid at lære hvordan du kan leve uden dem.


   

  “Hvad enten du tror, at du kan, eller ikke kan, så har du sandsynligvis ret” - Henry Ford


   

  6. At lade være med at videregive “din negative arv” til dem, som du elsker højst

  Problemet eller udfordringen ligger også i, at vi giver vores overbevisninger videre til vores børn og børnebørn, hvis vi ikke selv er bevidst om, at vi har dem, eller vi forstår det, og ikke vil acceptere, at de tilhører fortiden og ikke gavner hverken os., eller vores kære.

   

  Det er svært at blive succesfuld og få et lykkeligt liv ved at gøre de samme ting og tænke de samme tanker, som man altid har gjort. På samme måde som det er umuligt at ændre verden med gamle indstillinger. Og for at kunne ændre på sine indstillinger, er det nødvendigt at være bevidst om dem. Det gælder også vores overbevisninger.