Mental hygiejne

Mental hygiejne

Mental hygiejne

“Vi kan bygge et stærkt og bæredygtigt samfund op kun

hvis og når enhver af os får lyst til at styrke sig selv mentalt.”

- Nathalie DahlOplever du angst, usikkerhed, mangel på motivation, irritation eller en vrede over et eller andet?


De negative følelser er ikke almindelige for mennesker. Den almindelige menneskes tilstand er med glæde, ro og accept. 

Hvad sker det med os, voksne?


Når børnene er små, har de ingen fordomme. De er glade og leger med hinanden uden forbeholds regler. De er nysgerrige og er til hver en tid klare til en begejstring. De er ikke bange for at vise sine følelser. De griner, når de er glade, de græder, når de er kede af det. De spiler ingen roller. De er åbne og ved, hvad de vil.


Med tiden når de bliver voksne, kommer der kritik, misundelse, jalousi, usund konkurrence, lysten til at ligne en anden person og et evigt løb efter et eller andet. Det værste er at rigtig mange voksne ved ikke, hvad præcist de vil.


De negative følelser gavner os ikke, men det er svært at kontrollere dem og også indse, at vi har dem og at det er dem, der styre vores handlinger og retning på vores liv. 

Mental hygiejne er vejen frem!


Hvis du ikke styrker dig selv mentalt, risikerer du at blive fanget i  negativitet af din gamle tankemønstre, som desværre fører til det samme resultat.


Når man vil have en pæn krop, skal man gøre noget for det. En god fysiske form kræver et systematisk arbejde. På det samme måde kræver den god mental form et systematisk arbejde.

Desværre lærer vi ikke det fra barndommen - vi lærer ikke om det i folkeskolen - om hvordan vi kan styre vores tanker, følelser og reaktioner. For at holder dig selv i god mental form, kræver det kendskab og daglig mentale træning.

Start med dig selv

Vi kan bygge et stærkt og bæredygtigt samfund op kun når enhver af os får lyst til at styrke sig selv mentalt.


Så kan du starte arbejde med dig selv med accept af nuværende situation, indre ro samt fokus på det positive.


Hvordan? Med små skridt.


- Prøv at gøre alt mere langsomt og mere bevidst. Tal langsommere og bemærk alt det smukke omkring dig.


- Brug nogle minutter hver dag på at meditere - Find tid til at opleve stilhed og lytte til dit åndedræt, gå tur ude i naturen, og gør de ting, du kan lide: løb, syng eller hvad mere du nu har lyst til. Det afgørende er, at du foretager dig noget, som kan stoppe dine tanker i at køre derudad, så du kommer i en tilstand af ro.


- Opsøg grinet. Start din dag med et dejligt smil. Se film du synes er sjove, tænk tilbage på morsomme episoder i dit liv, lav aftaler med folk, der kan få dig til at smile osv. Smil oftere og find gode grunde til at grine – det smitter af på dit humør, og du har brug for det. Bemærk de lykkelige øjeblikke. Desto mere lykke du føler i din hverdag, desto mere lykkelig er du.

 

At bede om hjælp tilhører de stærke

Når du ikke har det godt, kan sætningen som “Min skat, det gør ondt og jeg beder dig om at hjælpe mig” ændre på dine lidelser.


I stedet for at give skyld til andre kan du prøve at lytte til andre med medfølelse. Når du taler med andre - kan du prøve at tale med dem med hjertet.


Medfølende lytning og kærlig tale er stærke værktøjer, som kan hjælpe med at forstå andres menneskes behov og deres opfattelse af situationen samt kommer du til at forstå dig selv meget bedre.


De værktøjer hjælper dig også med at undgå misforståelser og at bygge et stærkt og sundt forhold til andre mennesker, som du møder på din livs vej.
2 magiske sætninger
Har du bemærket, at voksne ikke har tid? Tiden løber stærkere med alders løb. I dag hører man ofte, at man ikke har tid, heller ikke tid til sig selv. Alt foregår i mere hurtig tempo, og man har ofte desværre ikke tid til de vigtigste i livet.

Vores omgivelser er en vigtig del af vores liv. Man kan ikke være lykkelig uden andre mennesker.


Der findes nogle “magiske" sætninger, som kan gøre en stor forskel for dit forhold til dem, som du holder af:


- Min skat, jeg er her og jeg er her for dig.


- Min skat, jeg ved, at du er her, og det gør mig lykkelig.Når du er mental stærk er du i stand til at bygge et godt forhold hjemme og omkring dig.

 

Det virker som når du kaster en sten i vandet - efterhånden bliver det flere og flere mennesker, der vil og gør en forskel for sig selv med deres daglige mental træning.